Euromasterin vinkit auton valmisteluun kesäreissua varten

VALMISTELE AUTO KESÄREISSUA VARTEN – SÄÄSTYT MONELTA IKÄVÄLTÄ YLLÄTYKSELTÄ

 

Kesälomareissulle lähtiessä tavaraa tuppaa kertymään autoon paljon riippumatta siitä, suuntautuuko matka kotimaahan tai ulkomaille. Valmistautua pitää joka tapauksessa, ja etenkin ulkomaille autoilevan tulee varmistaa muutamia tärkeitä seikkoja ennen matkaa. Euromasterin autohuoltopalveluista vastaava Tuomas Mustakallio listasi vinkkejä, joita noudattamalla säästyy monelta ikävältä yllätykseltä ja reissusta voi nauttia ilman autostressiä.

 

Suunnittele auton pakkaaminen oikein

1.    Varaa sisätilat vain matkustajia varten. Tämä on tärkeää jo turvallisuuttakin ajatellen, sillä äkkijarrutuksessa tai törmäystilanteessa irrallaan olevat laukut ja laatikot lentävät sikin sokin matkustamossa.

2.    Farmariauton tavaratilan ja takapenkin väliin on syytä laittaa verkko, edellä mainitusta syystä.

3.    Suksiboksi on oiva varuste myös kesällä: sinne saa pakattua monta kassia ja nyssykkää. On kuitenkin hyvä pitää mielessä auton maksimikattokuorma, joten liian painavaa tavaraa suksiboksiin ei kannata pakata. Kattokuorman rajan pitäisi löytyä auton ohjekirjasta, mutta useimmissa autoissa se on kattotelineet ja boksi mukaan luettuna 50-80 kg.

4.    Varaa saataville lämpimiä vaatteita siltä varalta, että matka yllättäen katkeaa tien päälle. Lämpimänkin päivän jälkeen illalla tulee shortseissa vilu.

5.    Varmista, että varoituskolmio on nopeasti löydettävissä takakontista, jos auto jää pahaan paikkaan seisomaan.

6.    Jos tavaratarpeet ylittävät auton tavaratilan kapasiteetin, ota käyttöön vetokoukku ja peräkärry. Peräkärryn lastaus pitää tehdä myös tehdä ajatuksella: aisapainoa ei saa tulla liikaa, eikä peräkärry saa olla liian takapainoinen. Muuten voi käydä helposti niin, että peräkärry viekin autoa eikä toisin päin, ja seuraukset voivat olla ikävät.

 

Nämä perustarkistukset on hyvä tehdä aina ennen matkalle lähtöä

1.    Tarkista että valot (myös jarruvalot) ja pyyhkijän sulat toimivat ja ovat kunnossa.

2.    Lisää pissapoikaan tarvittaessa nestettä.

3.    Jos auton ilmastointi tuntuu tehottomalta, voi olla syytä huollattaa ilmastointilaite, jotta autossa ei tarvitse turhaan hikoilla.


Jos matkustat ulkomaille, tee lisäksi nämä

1.    Selvitä, onko kohdemaassa erityissääntöjä, jotka pitää ottaa huomioon. Esim. Virossa autossa pitää olla mm. sammutin ja huomioliivi. 

2.    Varmista vakuutusyhtiöstäsi, että auton normaalit vakuutukset ovat voimassa kohdemaassa.

3.    Jos ajat työsuhdeautolla, varmista, että sinulla on työnantajasi lupa vielä auto ulkomaille. Pyydä myös auton omistajalta maastavientivaltakirja ja pidä se matkassa mukana.

 

Lisätietoja
Tuomas Mustakallio, jälkimarkkinointipäällikkö, autohuoltotoiminnot, s-posti tuomas.mustakallio(at)euromaster.com