Milloin kannattaa vaihtaa talvirenkaat?

Talven tuloon kannattaa varautua hyvissä ajoin, eikä talvirenkaiden käyttöönottoa kannata jättää viime hetkeen.

Talvi tulee joka vuosi yllätyksenä monelle autoilijalle Suomessa ja koko liikenne joutuu kaaokseen, kun autot luistelevat kesärenkailla lumessa ja jäällä. Eikä yhdestäkään autoliikkeestä tunnu löytyvän vapaata aikaa kun kaikki haluavat vaihtaa talvirenkaat alle samaan aikaan.


Vältä ruuhkat vaihtamalla renkaat ajoissa

Kaikki rengasliikkeet, huoltamot ja autoliikkeet ovat kovin ruuhkaisia alkutalvesta, koska suuri osa meistä jättää renkaiden vaihdon viime tinkaan. Pahimmassa tapauksessa kaikki ajat ovat varattuja viikkojenkin päähän, ja ihmiset joutuvat odottamaan vapaata vuoroa useita tunteja liikkeessä tai huoltamossa. Ennakoimalla talven saapumisen ja vaihtamalla talvirenkaat hyvissä ajoin voit välttää pahimmat ruuhkat, säästää hermojasi ja samalla ajella turvallisemmin.

Varaa aika renkaiden vaihtoon


Talvirengaspakko

Talvirenkaiden käyttöä koskeva lainsäädäntö muuttui kesäkuussa 2020. Laissa ei ole enää ehdottomia päivämääriä, milloin talvirenkaita on pakko käyttää. Pakko on edelleen olemassa, mutta nyt se on keliperustainen - talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos keli sitä edellyttää. Tämä määräys koskee henkilö-, paketti- ja erikoisautoja joiden enimmäismassa on 3500 kg. Huomaa että sääntö koskee myös ulkomailla rekisteröityjä autoja joilla ajetaan Suomessa.


Nasta- vai kitkarenkaat?

Kuljettaja voi itse valita, ottaako hän nastarenkaat vai nastattomat talvirenkaat autoonsa. Valintaan vaikuttaa monta eri tekijää, kuten kuljettajan ajotyyli, ajokokemus sekä tyypilliset sääolosuhteet. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun 1. päivästä lähtien aina maaliskuun loppuun, ja kelin vaatiessa muunakin aikana. Kitkarenkaiden käytölle ei ole laissa rajoituksia, joten ne voi vaihtaa alle aiemmin ja pois myöhemmin. Lue lisää nasta- ja kitkarenkaiden vertailusta.


Milloin vaihtaa nastarenkaat alle?

Usein talven merkkejä alkaa näkyä jo ennen marraskuuta, ja tiet voivat olla liukkaita heti syyskuun lopusta tai lokakuun alusta alkaen. Käytännössä nastarenkaat kannattaa vaihtaa alle heti kun ilman lämpötila laskee pakkasen puolelle, ja on mahdollista että tienpinnat ovat jään peitossa. Kannattaa huomioida etenkin yöpakkaset, sillä tiet voivat olla jäässä aikaisin aamulla ja myöhään illalla vaikka päivisin ilma onkin huomattavasti lämpimämpi. Uudehkot nastarenkaat kestävät hyvin ajoa myös paljaalla asvaltilla, joten ei kannata välittää teiden tai renkaiden kulumisesta liikaa. Turvallisuus ennen kaikkea.


Milloin vaihtaa kitkarenkaat alle?

Kitkarenkaille ei ole samanlaisia määräyksiä kuin nastarenkaille. Periaatteessa kitkoilla voisi ajaa koko vuoden ympäri, mutta tämä ei todellakaan ole suositeltavaa, sillä kitkarengas on suunniteltu nimenomaan talviolosuhteisiin. Suomessa kannattaa vaihtaa kitkarenkaat alle kun tielämpötilat ovat laskeneet pysyvästi noin 5 asteen tuntumaan. Käytännössä tämä tarkoittaa usein lokakuun alkupuolta.


Muista tarkistaa myös renkaiden kunto

Renkaat kuluvat ajan mittaan ajossa ja niiden suorituskyky heikkenee (myös säilytyksessä, jos sitä ei tehdä oikeaoppisesti).  Yleisesti suositellaan että renkaan kokonaisikä (eli ikä valmistusajankohdasta tähän päivään saakka) saa olla enintään 10 vuotta ja renkaan käyttöikä (kuinka kauan rengas on ollut käytössä ajossa) enintään 6 vuotta. Renkaan iän voi tarkistaa helposti etsimällä DOT-merkintä renkaan kyljestä. Esimerkiksi koodi 1209 tarkoittaa viikkoa 12 vuonna 2009. Talvirenkaissa on oltava vähintään 3 mm urasyvyys, mutta on suositeltavaa että syvyys olisi vähintään 5 mm - varsinkin jos usein ajat vaikeissa olosuhteissa. Jos vaihdatat renkaat Euromasterilla, tarkistamme renkaiden kunnon puolestasi ja suosittelemme uusien renkaiden hankintaa mikäli se on ajankohtaista.

Tarvitsetko uudet talvirenkaat?

Tarkista rengaskoko vanhoista talvirenkaistasi, ja tilaa uudet renkaat verkkokaupasta. Autosi alkuperäisen rengaskoon löydät helposti myös rekisterinumeron avulla.

 

Etsi:
Rekisterinumero
Renkaan koko
FIN
Etsi