Viisi vinkkiä talvirenkaiden hankintaan

Lue Euromasterin tuotepäällikkö Vesa Lindénin vinkit

1. Valitse oikea koko

Lähde liikkeelle siitä, että valitset oikean rengaskoon. Jos sinulla on vanhat talvirenkaat, niistä voit helposti katsoa, mikä on oikea koko. Tieto löytyy renkaan kyljestä. Euromasterin verkkosivuilta löytyy myös rekisterinumerohaku, joka auttaa oikean koon löytämisessä. Yleisin koko Suomessa on 205/55 R16.

Jos kyse on täysin uudesta hankinnasta, tiedon voi katsoa auton rekisteriotteesta, josta löytyvät hyväksytyt rengaskoot omaan autoon. Asiantuntevasta rengasliikkeestä saa myös tarvittaessa apua oikean koon hankkimiseen.

2. Nasta- vai kitkarenkaat?

Nastarenkaan etu on se, että siinä on parempi pito jäällä. Nastarengas myös selviää paremmin erilaisilla haastavimmilla ajoalustoilla, esimerkiksi hoitamattomilla teillä.

Kitkarenkaan iso etu on se, että rengas ei ole niin tarkkaan sidottu talven alkamiseen tai loppumiseen. Renkaat voi vaihtaa alle hyvissä ajoin, eikä niitä ole keväällä niin kiire vaihtaa pois. Rankemmassa talvikelissä ajaessa on kitkarenkaalla hyvä ennakoida enemmän kuin nastarenkaalla ajettaessa.

Rengasvalinta on viime kädessä henkilökohtainen päätös, johon vaikuttavat mm. pääasialliset ajo-olosuhteet ja omat mieltymykset. Asiantuntijalta saa apua renkaan valinnassa.

3. Sopiva budjetti

Oman käytettävissä olevan rahan mukaan on mietittävä, mitä on valmis uusiin renkaisiin sijoittamaan. Vaihtoehtoja löytyy testivoittajarenkaista aina edulliseimpiin vaihtoehtoihin. Hintaero eri vaihtoehtojen välillä voi esimerkiksi koossa 205/55 R16 olla satoja euroja. Rahalla saa laatua, pitoa ja turvallisuutta. Hintoja vertailtaessa on hyvä muistaa myös, että halvat renkaat kuluvat yleensä paljon merkkirenkaita nopeammin, joten ne joutuu uusimaan useammin.

4. Aja nastarenkaat sisään

Jos päädyt nastarenkaisiin on renkaat hyvä ajaa sisään. Se tarkoittaa, että ensimmäiset 200-400 kilometriä pitäisi välttää rajuja kiihdytyksiä sekä voimakkaita, nopeita jarrutuksia. Nasta asettuu paikoilleen, kun uudella renkaalla lähdetään ensimmäistä kertaa ajamaan. Nastat eivät lähde myöhemmin niin herkästi irti, jos ajat ensimmäiset sadat kilometrit rauhallisesti. Aloittamalla rajulla ja repivällä ajolla rengas rikkoutuu herkästi. 

5. Muista jälkikiristys

Tuo autosi noin 200 kilometrin ajon jälkeen renkaiden pulttien jälkikiristykseen. Tämä on erityisen tärkeää ajettaessa alumiinivanteilla, ja se pätee sekä kesä- että talvirenkaiden vaihdon yhteydessä. Tämä on tärkeää siksi, ettei pyörä irtoa ajossa. Euromasterin liikkeissä jälkikiristys tehdään veloituksetta, eli se kuuluu palveluun.

 

Etsi:
Rekisterinumero
Renkaan koko
FIN
Etsi