Milloin talvirenkaita käytetään?

1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos keli sitä edellyttää

Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, tai muulloinkin kelin niin vaatiessa.Kitkarenkaiden käytölle ei ole erityisiä rajoituksia - niitä saa käyttää vaikka vuoden ympäri - mutta tämä ei ole suositeltavaa, sillä kitkarenkaat on suunniteltu kylmille keleille, eivätkä ne siksi toimi optimaalisesti kesällä.

 

Kitkarenkaiden ja nastarenkaiden erot

Talvirenkaat voivat olla joko nastallisia (nastarenkaat) tai nastattomia (kitkarenkaat). Yleisesti ottaen nastarenkaiden pito on parhaimmillaan jäisillä teillä, kun taas kitkarenkaat ovat parhaimmillaan lumisilla teillä.

Talvirenkaiden valintaan ei ole yhtä oikeaa vastausta, vaan valinta riippuu kuljettajan ajotyylistä, mieltymyksistä sekä atuolla ajettavista ajo-olosuhteista. Talvirenkaat ovat kehittyneet viime vuosien aikana, ja varsinkin kitkarenkaiden kehityskaari on ottanut merkittäviä harppauksia. Euromasterin valikoimaan kuuluvat kitkarenkaat pitävät erinoamisesti jääolosuhteissa parempien kumisekoitusten ja uusien pintakuvioiden ansiosta. Nastarenkaissa nastojen määrän kasvu on parantanut turvallisuutta, mutta myös renkaiden ajomukavuus on parantunut pehmeämmän nastakosketuksen ansiosta. 

 

Nastarenkaiden edut sekä haitat

Nastarenkaiden pito perustuu pienten nastojen antamaan kitkaan tien pinnalla. Teräksestä valmistetut pienet nastat purevat erityisesti jään pinnalla, sekä lumi- tai vesikerroksen läpi. Jarrutusmatkat juurikin jäällä ovat tutkimusten mukaan lyhyempiä nastarenkailla. Lyhyemmät jarrutusmatkat jäällä lisäävät turvallisuutta, ja suosittelemme nastarenkaita autoilijoille jotka ajavat jäisillä teillä. Nastarenkaat sopivat paremmin myös autoilijalle joka ajaa pienempiä, haja-asutusseuduille tyypillisiä pienempiä teitä pitkin, joiden pinnalla usein on pakkaantuneena kovettunutta lunta.

Koska nastarenkaiden käyttöaika on rajattu,  tulee rengasvaihdon ajoittaminen ottaa huomioon sekä loppusyksyllä, että keväällä. Suosittelemme nastarenkaiden omistajia varaamaan hyvissä ajoin ajan renkaiden vaihtoon, välttääkseen erityisesti marraskuun alkuun ja maaliskuun loppuun ajoittuvat renkaanvaihdon ruuhkaisimmat ajat.

Teräsnastat osuvat jatkuvasti ajopintaan, ja aiheuttavat eriasteista rouhintaääntä. Nastojen aiheuttamat äänet kuuluvat vaihtelevasti autosta riippuen myös auton sisätiloihin, ja saattavat vaikuttaa auton ajomukavuuteen. Nastojen osuessa tien pintaan, asvaltin ja betonin pinnasta nousee ilmaan pölyä joka on haitallista hengitysilmanlaadulle ja ympäristölle. Pääkaupunkiseudulla on vuodesta 2022 alkaen ollut katu-osuuksia, joilla nastarenkailla ajo on kielletty.
 

Nastarenkaat verkkokaupassa

Kitkarenkaiden edut sekä haitat

Kitkarenkaat ovat nastattomat talvirenkaat joiden pito talviajossa perustuu renkaan pinnan lamelleihin jotka tulevat esiin jarruttaessa ja kiihdyttäessä. Kitkarenkaiden edut nousevat esiin lumisella, sekä kuivalla tienpinnalla joka on tyypillistä kaupunkiympäristössä. Kitkarenkaat sopivat nastarengasta paremmin lumisille teille, mutta niillä on nastarengasta pidempi jarrutusmatka jäisellä tienpinnalla.

Koska kitkarenkaassa ei ole tien pintaa rouhivia nastoja, kitkarengas on nastarengasta huomattavasti hiljaisempi, mikä lisää kitkarenkaiden ajomukavuutta. Kitkarengas on myös nastarengasta parempi vaihtoehto ympäristön kannalta, sillä kitkarenkaat eivät kuluta tien pintaa yhtä paljon, eivätkä luo ympäristölle haitallista pientä pölyä. Kitkarenkaat tarjoavat keskimäärin pienemmän polttoainekulutuksen.

Kitkarenkaan jarrutusmatkat ovat pidempiä jäisellä tienpinnalla, ja kitkarengas sopii parhaiten kokeneelle ja harjaantuneelle kuljettajalle, joka pystyy ennakoimaan vesijäällä tai kovaksi pakkautuneella lumella ajaessa.

Kitkarenkaat verkkokaupassa

 

Siirry verkkokauppaan

Siirry Euromasterin verkkokauppaan

Verkkokauppaan

Etsi lähin palvelupiste 

Klikkaa siirtyäksesi palvelupistehakuun

Hae palvelupiste
Autoilijan ominaisuudet

Ensisijaisesti talvirenkaiden valintaan vaikuttaa ympäristö, jossa autoa käytetään, autoilijan kokemus, mieltymykset, sekä auton ominaisuudet. On tärkeää tiedostaa, ettei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, vaan autoilijan on pohdittava valintaan vaikuttavia tekijöitä omasta näkökulmastaan.

Kokenut ja harjaantunut kuski, joka pystyy sulavasti ennakoimaan liikenteessä, voi yhtä hyvin valita nastalliset tai nastattomat renkaat. Talviliikenteeseen totuttelevalle, tuoreelle kuskille nastarenkaat ovat todennäköisesti turvallisempi valinta.

Autoilijalle, joka ajaa enemmän jäisillä kuin lumisilla teillä, suosittelemme nastarenkaiden valintaa. Nastarenkaat sopivat paremmin erityisesti etelän rannikkoseudulle, jossa tiet ovat usein jäisiä ja lunta on vähän tai ei ollenkaan.

Kitkarenkaat sen sijaan sopivat hyvin esimerkiksi pohjois-suomessa käytettäväksi, jossa pääsääntöisesti tien pintaa päällystää lumi koko talven ympäri. Kitkarenkaat sopivat myös kaupunkiajoon, jossa tien pinta on usein paljas.

Mikäli käytät autoa säästä riippumatta, ja ajat vaihtelevissa sääoloissa, suosittelemme alle nastarenkaita jotka sopivat parhaiten muuttuviin sääoloihin

 

Auton ominaisuudet

Talvirenkaiden valintaan vaikuttaa myös auton ominaisuudet. Mikäli ajat uudella, nelivetoisella autolla, jossa on modernit luistonestojärjestelmät, kitkarenkaat saattavat olla parempi valinta. Sen sijaan vanhempaan autoon on turvallisempaa valita nastarenkaat.

 

Yhteenveto

Talvirenkaiden valinta riippuu omista mieltymyksistäsi, ajotyylistäsi ja siitä missä tyypillisesti ajat.

Yleisesti ottaen nastarenkaat ovat turvallisempi valinta Suomen vaihteleviin talvikeleihin. ja nastarenkaiden pito on parempi jäisellä tiellä ja jarrutusmatkat ovat tästä syystä lyhyemmät. Nastarenkaat ovat turvallinen valinta etenkin tuoreelle kuskille jolla ei vielä ole pitkää kokemusta talviajosta.

Kitkarenkaat tarjoavat parempaa ajomukavuutta, ja ajo-ominaisuuksiltaan ne sopivat parhaiten kokeneelle ja harjaantuneelle kuskille. Kitkarenkailla ajaessa kuskin tulee ottaa huomioon pidemmät jarrutusmatkat jäällä. Lumisella, sekä kuivalla tiellä kitkarenkaiden pito on yhtä hyvä kuin nastarenkaiden. 

Katso lisätietoja Euromasterilla myynnissä olevista talvirenkaista, ja tilaa renkaat verkkokaupasta.

Euromasterin ammattilaiset auttavat mielellään sopivien talvirenkaiden valinnassa. Saat apua valintaan sekä palvelupisteistämme että alla olevan lomakkeen kautta.

Asennamme renkaat autoosi lähimmällä Euromaster-palvelupisteelläsi. Löydät kaikki palvelupisteet klikkaamalla tästä

Euromaster-ammattilaiset apunasi

 

Asiantuntijamme tarjoavat mieluusti apuaan sopivien renkaiden valinnassa, niin etänä kuin palvelupisteillämme. Tarjoamme laajan valikoiman kesä- ja talvirenkaita kaikissa hintakategorioissa.

 

Alla olevan lomakkeen kautta saat apua sopivien renkaiden valintaan. 

 

Asennamme renkaat autoosi lähimmällä Euromaster-palvelupisteelläsi. Löydät kaikki palvelupisteet klikkaamalla tästä

 

 

 

Lähetä kysymys tai tarjouspyyntö renkaista