Nastat vai kitkat?

Talvirenkaiden käyttöaika

Uuden 1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos keli sitä edellyttää. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, tai muulloinkin kelin niin vaatiessa. Kitkarenkaiden käytölle ei ole erityisiä rajoituksia - niitä saa käyttää vaikka vuoden ympäri - mutta tämä ei ole suositeltavaa. Kitkarenkaat on suunniteltu kylmille keleille, eivätkä ne siksi toimi hyvin kesällä.

Talvirenkaiden vertailu

Talvirenkaat voivat olla nastallisia (nastarenkaat) tai nastattomia (kitkarenkaat). Kitkarenkaat voidaan lisäksi jakaa Pohjoismaisiin olosuhteisiin suunniteltuihin kitkarenkaisiin, ja ns. Keski-Euroopan kitkoihin, jotka eivät sovellu hyvin Suomen talvikeleihin. 
Yleisesti ottaen nastarenkaiden pito on parhaimmillaan jäisillä teillä, kun taas kitkarenkaat ovat parhaimmillaan lumisilla teillä. Talvirenkaiden valintaan ei ole yhtä oikeaa vastausta, vaan valinta riippuu niin kuljettajan ajotyylistä ja -kokemuksesta kuin tyypillisistä ajo-olosuhteista. Noin 70-80 % suomalaisista käyttää nastarenkaita.

Talvirenkaat ovat kehittyneet viime vuosien aikana, ja varsinkin kitkarenkaat ovat parantuneet merkittävästi. Uusimmat kitkarenkaat pitävät aikaisempaa paremmin jääolosuhteissa parempien kumisekoitusten ja uusien pintakuvioiden takia. Nastarenkaissa nastojen määrän kasvu on parantanut turvallisuutta, mutta myös renkaiden ajomukavuus on parantunut pehmeämmän nastakosketuksen ansiosta. 

Nastarenkaiden hyvät ja huonot puolet

Nastarenkaita pidetään yleisesti turvallisimpana vaihtoehtona Suomen vaihtelevissa talvikeleissä, koska pito ja suorituskyky säilyvät vaikka keli muuttuisikin yhtäkkiä jäisestä sohjoiseen, tai jos jään päällä on pieni vesikerros. Nastarenkaiden pito perustuu pienten nastojen antamaan kitkaan tien pinnalla, ja nämä teräksiset nastat purevat jäähän myös lumi- tai vesikerroksen läpi (kun taas kitkarenkaat “kelluisivat” vastaavan lumi- tai vesikerroksen päällä). Jarrutusmatkat jäisillä teillä ovat tutkimusten mukaan selvästi lyhyempiä nastarenkailla. Lyhyemmät jarrutusmatkat lisäävät turvallisuutta ja tämän takia mm. Liikenneturva suosittelee nastarenkaiden käyttöä.

Koska nastarenkaiden käyttöaika on rajattu, asettaa se tiettyjä paineita aikataululle. Rengasliikkeet ovat erittäin kiireisiä lokakuun lopussa kun kaikki haluavat vaihtaa nastarenkaat alle, ja alkukeväällä kun ne pitää vaihtaa pois. Koska kitkarenkaille ei ole asetettu rajoituksia, renkaiden vaihto onnistuu joustavammin.

Teräsnastojen takia nastarenkaat rouhivat ja kuluttavat kaikkea mihin ne osuvat, mm. asvalttia, betonia, parkkihallien lattioita jne. Rouhinta aiheuttaa melua ajaessa, mikä ei ole kaikkien kuskien mieleen. Lisäksi asvaltin ja betonin pinnasta nousee pientä pölyä joka on haitallista niin ympäristölle kuin ihmisille.

Kitkarenkaiden hyvät ja huonot puolet

Kitkarenkaat ovat niin sanotut nastattomat talvirenkaat. Niiden pito perustuu lamelleihin jotka tulevat esiin renkaista jarruttaessa ja kiihdyttäessä. Lumisella ja/tai kuivalla tienpinnalla kitkarenkaan sanotaan olevan vähintään yhtä pitävä kuin nastarengas, mutta jäisellä tiellä ne häviävät pidossa nastarenkaille.

Monien mielestä kitkarenkaiden paras puoli on niiden ajomukavuus. Kitkarengas on hiljainen, koska se ei rouhi asvalttia nastarenkaan tavoin. Kitkarenkaat voi myös vaihtaa alle hyvissä ajoin ennen rengasliikkeiden ruuhka-aikoja, mikä vähentää paineita aikataulun suhteen.
Kitkarenkaat ovat parempi vaihtoehto ympäristön kannalta: ne eivät kuluta teitä yhtä paljon eivätkä luo ympäristölle haitallista pientä pölyä. Myös polttoaineen kulutus on keskimäärin pienempi.

Sen minkä kitkarengas voittaa ajomukavuudessa, se häviää turvallisuudessa. Jarrutusmatkat ovat pidempiä jäisellä tienpinnalla ja tästä syystä niillä on ajettava varovaisemmin ja on osattava ennakoida yllättäviä tilanteita paremmin kuin nastarenkailla ajaessa.

Mitkä tekijät vaikuttavat valintaan?

Talvirenkaiden valitaan vaikuttaa ensisijaisesti autoilijan asuinpaikka ja sen tyypilliset sääolot, mutta myös moni muukin tekijä. On tärkeää tiedostaa ettei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, vaan jokaisen on pohdittava valintaan vaikuttavia tekijöitä omasta näkökulmastaan ja tehtävä päätös sen perusteella.

Jos olet kokenut kuski joka ajaa paljon, voit yhtä hyvin valita nastalliset tai nastattomat renkaat. Tuoreelle kuskille, joka vasta totuttelee talviolosuhteisiin, nastarenkaat ovat todennäköisesti turvallisempi valinta. Kuskin ajotyyli vaikuttaa myös: rauhalliselle ja ennakoivalle kuskille riittänee kitkarenkaat, sen sijaan hurjastelijan tai reippaasti ajavan kannattaa varmuuden vuoksi valita nastarenkaat.

Missä sinä pääsääntöisesti ajat? Jos ajat enemmän jäisillä kuin lumisilla teillä, kannattaa valita nastarenkaat. Nastarenkaat sopivat paremmin erityisesti etelän rannikkoseudulle, jossa tiet ovat usein jäisiä ja lunta on vähän tai ei ollenkaan. Kitkarenkaat sen sijaan sopivat hyvin alueille joissa pääsääntöisesti on lunta koko talven ympäri (esim. Pohjois-Suomeen).

Käytätkö autoa työssäsi? Onko sinun pakko lähteä autolla liikenteeseen kelistä riippumatta? Näissä tilanteissa kannattaa valita nastarenkaat, sillä ne ovat turvallisin valinta vaihtelevissa keleissä ja vaikeissa sääolosuhteissa.

Myös auton ominaisuudet vaikuttavat valintaan. Jos sinulla on esimerkiksi uusi nelivetoinen auto, josta löytyy modernit luistonestojärjestelmät, kitkarenkaat saattavat olla parempi valinta. Sen sijaan vanhempaan autoon on turvallisempaa valita nastarenkaat.

Yhteenveto

Kannattaako sinun valita nasta- vai kitkarenkaat? Valinta riippuu omista mieltymyksistäsi, ajotyylistäsi ja siitä missä tyypillisesti ajat.

Yleisesti ottaen nastarenkaat ovat turvallisempi ja luotettavampi valinta Suomen vaihteleviin talvikeleihin niiden paremman pidon takia. Nastarenkaiden pito on huomattavasti parempi jäisellä tiellä ja jarrutusmatkat ovat tästä syystä lyhyemmät. Nastarenkaat ovat turvallinen valinta etenkin tuoreelle kuskille jolla ei vielä ole pitkää kokemusta talvikeleissä ajamisesta. 

Kitkarenkaat ovat nastarenkaita mukavammat ja hiljaisemmat, ja niiden vaihto syksyllä ja keväällä onnistuu joustavammin. On kuitenkin huomioitava että kitkarenkailla ajettaessa kuljettajan on osattava ennakoida eri tilanteet aikaisemmin ja ottaa pidemmät jarrutusmatkat huomioon. Lumisella ja kuivalla tiellä kitkarenkaiden pito on vähintään yhtä hyvä kuin nastarenkaiden.

 

Katso lisätietoja Euromasterilla myynnissä olevista talvirenkaista, ja tilaa renkaat verkkokaupasta. Saat apua renkaiden valintaan palvelupisteistämme.