Milloin renkaat tulee vaihtaa lain mukaan?

Kysymykseen "Milloin talvirenkaat tulee vaihtaa" vastaus on yksiselitteinen: 1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä vaatii.

Varaa aika renkaiden vaihtoon

Milloin saa käyttää nastarenkaita?

Nastarenkaat kuluttavat muita renkaita enemmän teiden pintoja, joten niiden käytölle on asetettu rajoituksia.  Nastarenkailla saa ajaa marraskuun alusta maaliskuun loppuun, tai muunakin aikana jos keli sitä edellyttää. 

Kitkarenkaiden käytölle ei ole olemassa erityisiä rajoituksia. Niillä saa periaatteessa ajaa vaikka ympäri vuoden. Kitkarenkaat on kuitenkin suunniteltu kylmille keleille, eivätkä ne siksi toimi hyvin kesäkeleillä, joten niiden käyttö kesällä ei ole turvallista.

Varaa aika renkaiden vaihtoon ajoissa

Jos vaihdatat renkaat rengasliikkeessä, kannattaa huomioida myös mahdolliset ruuhkat. Erityisesti syksyllä renkaiden vaihtoon on paljon tulijoita silloin kun ensimmäiset lumet tulevat maahan. Tyypillisesti kiireisimmät päivät ajoittuvat huhtikuulle ja lokakuulle, mutta tämä vaihtelee paljonkin eri paikkakuntien ja vuosien välillä. Kannattaa varata aika renkaiden vaihtoon riittävän aikaisin.

Erityisesti kitkarenkailla ajavat voivat suunnitella renkaiden vaihdot joustavasti, koska kitkoilla voi ajaa pidempään keväällä, ja toisaalta vaihtaa kitkat takisin alle hyvissä ajoin syksyllä. 
 

Nettiajanvaraus

Varaa aika netistä renkaiden vaihtoon

Ajanvaraukseen

Verkkokauppaan

Tilaa uudet renkaat Euromasterin verkkokaupasta 

Verkkokauppaan
Euromasterin ammattilaiset tarkistavat aina renkaiden kunnon vaihdon yhteydessä

Renkaat kuluvat ajan mittaan ajossa ja niiden suorituskyky heikkenee (myös säilytyksessä - jos ei sitä tehdä oikeaoppisesti). Yleisesti suositellaan, että renkaan kokonaisikä (eli ikä valmistusajankohdasta tähän päivään saakka) saa olla enintään 10 vuotta ja renkaan käyttöikä (kuinka kauan rengas on ollut käytössä ajossa) enintään 6 vuotta. Renkaan iän voi tarkistaa helposti etsimällä DOT-merkintä renkaan kyljestä. Esimerkiksi koodi 1209 tarkoittaa viikkoa 12 vuonna 2009.

Talvirenkaissa on oltava vähintään 3,0 mm urasyvyys, mutta on suositeltavaa että syvyys olisi vähintään 5 mm - varsinkin jos ajat usein vaikeissa olosuhteissa. Nastarenkaissa on lisäksi huomioitava nastojen määrä - jokaisessa renkaassa on oltava jäljellä vähintään 75 % alkuperäisestä nastamäärästä. Kesärenkaissa pääuran syvyys on oltava vähintään 1,6 mm, mutta suositeltava urasyvyys on vähintään 4 mm. Jos vaihdat renkaasi Euromasterilla, tarkistamme renkaiden kunnon puolestasi ja kerromme mikäli uusien renkaiden ostaminen on ajankohtaista.