Kuinka valitsen oikeat renkaat autooni?

Autoosi ja ajotyyliisi sopivien renkaiden valinta ei välttämättä ole helppoa. Katso Euromasterin Vesa Lindénin vinkit oikeiden renkaiden valintaan.

 

Milloin renkaat pitää uusia?

Lain mukaan kesärenkaiden pääurien syvyys on oltava vähintään 1,6 mm ja talvirenkaiden 3 mm. Euromaster suosittelee kesärenkaisiin vähintään 4 mm ja talvirenkaisiin 5 mm urasyvyyttä. Nastarenkaissa on seurattava myös nastojen irtoamista ja rikkoontumista. Jokaisessa renkaassa on oltava vähintään 75 % alkuperäisestä nastamäärästä.

Renkaan suorituskyky heikkenee myös ajan myötä. Yleisesti suositellaan korkeintaan 10 vuoden kokonaisikää (valmistuspäivästä kulunut aika) ja korkeintaan 6 vuoden käyttöikää (kuinka kauan rengas on ollut ajossa). Renkaan valmistusajan näet renkaan kyljessä olevasta DOT-merkinnästä, joka kertoo valmistusviikon ja -vuoden (esim. merkintä 2520 tarkoittaa viikkoa 25 vuonna 2020).

Valitse oikea rengaskoko

Voit selvittää sopivan rengaskoon esimerkiksi autosi ohjekirjasta, tai katsoa mikä koko nykyisiin renkaisiisi on merkitty. Huomioi, että yleensä autossa voidaan käyttää useampaa rengaskokoa, ja kesärenkaat ovat usein erikokoiset kuin talvirenkaat. Jos olet ostamassa uusia kesärenkaita, katso siis koko nykyisistä kesärenkaistasi.

Kokomerkintä löytyy renkaan kyljestä. Siihen on merkitty renkaan leveys, vanteen päälle tulevan osan korkeus eli profiili, ja vanteen koko.

Esimerkki rengaskoon merkinnästä:

205/55 R 16, jossa 205 on renkaan leveys (mm), 55 profiili (prosenttia leveydestä) ja 16 vanteen koko (tuumaa).

Voit etsiä autoosi sopivat renkaat myös rekisterinumeron perusteella. Euromasterin verkkokaupasta löytyy rekisterinumerohaku, joka auttaa oikean koon löytämisessä. Syötä vain autosi rekisterinumero sille varattuun kenttään, niin saat listan autoosi sopivista renkaista. Tarvittaessa saat apua lähimmästä Euromaster-palvelupisteestä.

Lisätietoa renkaiden muista merkinnöistä löydät täältä.

Nastat vai kitkat?

Yksi tärkeimmistä päätöksistä talvirenkaita ostettaessa on valinta nasta- ja kitkarenkaiden välillä. Oikea valinta riippuu kuljettajan mieltymyksistä, ajotyylistä ja tyypillisistä ajo-olosuhteista. Katso täältä lisätietoa nasta- ja kitkarenkaiden ominaisuuksista.

Rengasmerkit

Euromasterin valikoimasta löydät sopivat renkaat kaikkiin tarkoituksiin. Renkaat voidaan jaotella kolmeen hinta- ja laatukategoriaan:

Premium-renkaat tarjoavat parhaat ajo-ominaisuudet ja kestävyyden. Euromasterin valikoimassa tähän kategoriaan kuuluvat Michelin, Nokian Renkaat, Pirelli, Continental ja Goodyear.

Keskihintaiset renkaat tarjoavat hyvän hinta-laatusuhteen. Ne ovat ominaisuuksiltaan melko hyviä, mutta hinta on jonkin verran premium-merkkejä alempi. Tähän katergoriaan kuuluvat BFGoodrich ja Kumho.

Edullisimpia vaihtoehtoja edustavat Euroopassa valmistettu Tigar ja kiinalainen Sunfull.

Minkä hintaiset renkaat kannattaa hankkia?

Renkaita ostettaessa kannattaa huomioida, että vaikka premium-renkaat maksavat enemmän, ne ovat yleensä huomattavasti edullisia renkaita kestävämpiä. Tämä tarkoittaa, että kalliimmat renkaat joutuu todennäköisesti uusimaan harvemmin, jolloin kokonaiskustannukset voivat jäädä jopa pienemmiksi kuin halvoissa renkaissa.

Pelkkien kustannusten lisäksi kannattaa huomioida myös renkaiden laatu, joka vaikuttaa oleellisesti ajomukavuuteen ja turvallisuuteen.

Muista renkaiden valinnassa ainakin nämä asiat

  1. Älä käytä kesällä talvi- tai kitkarenkaita. Voi olla houkuttelevaa ajaa renkaiden viimeiset käyttökilometrit kesällä, mutta talvirenkaiden ominaisuudet ovat kesäkeleillä HUOMATTAVASTI huonommat kuin kesäajoon suunnitelluilla kesärenkailla.
  2. Aja nastarenkaat sisään. Ensimmäiset 200-400 kilometriä olisi hyvä välttää rajuja kiihdytyksiä sekä voimakkaita, nopeita jarrutuksia. Nasta asettuu paikoilleen, kun uudella renkaalla lähdetään ensimmäistä kertaa ajamaan. Nastat eivät lähde myöhemminkään niin herkästi irti, jos ajat ensimmäiset sadat kilometrit rauhallisesti.
  3. Muista jälkikiristys. Tuo autosi noin 200 kilometrin ajon jälkeen renkaiden pulttien jälkikiristykseen. Tämä on erityisen tärkeää ajettaessa alumiinivanteilla, ja se pätee sekä kesä- että talvirenkaiden vaihdon yhteydessä. Tämä siksi, ettei pyörä irtoa ajossa. Euromasterin liikkeissä jälkikiristys tehdään veloituksetta, eli se kuuluu palveluun.
     

Osta renkaat verkkokaupastamme tai tule käymään lähimmässä palvelupisteessämme! Euromaster auttaa sinua mielellään kaikissa rengasasioissa.

Mikäli tarvitset apua valintaan tai et löytänyt etsimääsi tuotetta, jätä meille yhteydenottopyyntö täyttämällä alla oleva lomake.