Näin valitset oikeat renkaat autoosi

Autoosi ja ajotyyliisi sopivien renkaiden valinta ei välttämättä ole helppoa. Katso Euromasterin retail manager Vesa Lindénin vinkit oikeiden renkaiden valintaan. 

 

Valitse oikea rengaskoko

Voit selvittää sopivan rengaskoon esimerkiksi autosi ohjekirjasta, tai katsoa mikä koko nykyisiin renkaisiisi on merkitty. Huomioi, että yleensä autossa voidaan käyttää useampaa rengaskokoa, ja kesärenkaat ovat usein erikokoiset kuin talvirenkaat. Jos olet ostamassa uusia kesärenkaita, katso siis koko nykyisistä kesärenkaistasi.

Kokomerkintä löytyy renkaan kyljestä. Siihen on merkitty renkaan leveys, vanteen päälle tulevan osan korkeus eli profiili, ja vanteen koko.

Esimerkki rengaskoon merkinnästä:

205/55 R 16, jossa 205 on renkaan leveys (mm), 55 profiili (prosenttia leveydestä) ja 16 vanteen koko (tuumaa).

Voit etsiä autoosi sopivat renkaat myös rekisterinumeron perusteella. Euromasterin verkkokaupasta löytyy rekisterinumerohaku, joka auttaa oikean koon löytämisessä. Syötä vain autosi rekisterinumero sille varattuun kenttään, niin saat listan autoosi sopivista renkaista. Tarvittaessa saat apua lähimmästä Euromaster-palvelupisteestä.

Lisätietoa renkaiden muista merkinnöistä löydät täältä.

Rengasmerkit

Euromasterin valikoimasta löydät sopivat renkaat kaikkiin tarkoituksiin. Renkaat voidaan jaotella kolmeen hinta- ja laatukategoriaan:

Premium-renkaat tarjoavat parhaat ajo-ominaisuudet ja kestävyyden. Euromasterin valikoimassa tähän kategoriaan kuuluvat Michelin, Nokian renkaat, Pirelli, Continental ja Goodyear.

Keskihintaiset renkaat tarjoavat hyvän hinta-laatusuhteen. Ne ovat ominaisuuksiltaa melko hyviä, mutta hinta on jonkin verran premium-merkkjä alempi. Tähän katergoriaan kuuluvat BFGoodrich ja Kumho.

Edullisimpia vaihtoehtoja edustavat Euroopassa valmistettu Tigar ja Kiinalainen Sunfull.

Minkä hintaiset renkaat kannattaa hankkia?

Renkaita ostettaessa kannattaa huomioida, että vaikka premium-renkaat maksavat enemmän, ne ovat yleensä huomattavasti edullisia renkaita kestävämpiä. Tämä tarkoittaa, että kalliimmat renkaat joutuu todennäköisesti uusimaan harvemmin, jolloin kokonaiskustannukset voivat jäädä jopa pienemmiksi kuin halvoissa renkaissa.

Pelkkien kustannusten lisäksi kannattaa huomioida myös renkaiden laatu, joka vaikuttaa oleellisesti ajomukavuuteen ja turvallisuuteen.

Muista renkaiden valinnassa ainakin nämä asiat

  1. Älä käytä kesällä talvi- tai kitkarenkaita. Voi olla houkuttelevaa ajaa renkaiden viimeiset käyttökilometrit kesällä, mutta talvirenkaiden ominaisuudet ovat kesäkeleillä HUOMATTAVASTI huonommat kuin kesäajoon suunnitelluilla kesärenkailla.
  2. Aja nastarenkaat sisään. Ensimmäiset 200-400 kilometriä olisi hyvä välttää rajuja kiihdytyksiä sekä voimakkaita, nopeita jarrutuksia. Nasta asettuu paikoilleen, kun uudella renkaalla lähdetään ensimmäistä kertaa ajamaan. Nastat eivät lähde myöhemminkään niin herkästi irti, jos ajat ensimmäiset sadat kilometrit rauhallisesti.
  3. Muista jälkikiristys. Tuo autosi noin 200 kilometrin ajon jälkeen renkaiden pulttien jälkikiristykseen. Tämä on erityisen tärkeää ajettaessa alumiinivanteilla, ja se pätee sekä kesä- että talvirenkaiden vaihdon yhteydessä. Tämä siksi, ettei pyörä irtoa ajossa. Euromasterin liikkeissä jälkikiristys tehdään veloituksetta, eli se kuuluu palveluun.
     

Osta renkaat verkkokaupastamme tai tule käymään lähimmässä palvelupisteessämme! Euromaster auttaa sinua mielellään kaikissa rengasasioissa.