10.10.2018

Nastat vai kitkat?


Talvirenkaiden käyttöaika

Talvirenkaat on lain mukaan vaihdettava alle 1.12. mennessä, ja niitä on käytettävä aina helmikuun loppuun asti. Nastarenkaat saa ottaa käyttöön 1.11 alkaen. Nastarenkaita saa kuitenkin käyttää aina sään ja kelin niin vaatiessa. Kitkarenkaille ei ole laissa erityisiä määräyksiä, mutta ne eivät sovellu ympärivuotiseen käyttöön. Määräysten mukaan talvirenkaiden urasyvyys tulee olla vähintään 3,0 mm, mutta Euromaster suosittelee vähintään 5 mm urasyvyyttä.

 

Talvirenkaiden vertailu

Talvirenkaat voivat olla nastallisia (nastarenkaat) tai nastattomia (kitkarenkaat). Suomen vaihtelevat sääolosuhteet asettavat useita haasteita talvirenkaille, mutta yleisesti ottaen nastarenkaiden pito on parhaimmillaan jäisillä teillä, kun taas kitkarenkaat ovat parhaimmillaan lumisilla teillä. Talvirenkaiden valintaan ei ole yhtä oikeaa vastausta, vaan valinta riippuu niin kuljettajan ajotyylistä ja -kokemuksesta kuin tyypillisistä ajo-olosuhteista. Joidenkin tilastojen mukaan noin 70% suomalaisista käyttää nastarenkaita.

Autojen renkaat ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosien aikana, ja talvirenkaiden ominaisuuksissa ei enää ole yhtä suuria eroja kuin joskus aikaisemmin. Nastarenkaat ovat entistä turvallisemmat, mutta myös mukavammat pehmeämmän nastakosketuksen ansiosta. Uusimmat kitkarenkaat pitävät aikaisempaa paremmin jääolosuhteissa parempien kumisekoitusten ja uusien pintakuvioiden takia.

Seuraavaksi käymme läpi molempien rengastyyppien hyviä sekä huonoja puolia, ja lopuksi luettelemme vielä eri tekijöitä jotka auttavat sinua päättelemään kummat renkaat sopivat paremmin sinun ajoosi.

 

Nastarenkaiden hyvät ja huonot puolet

Nastallisia talvirenkaita saa käyttää marraskuun ensimmäisestä päivästä alkaen aina pääsiäisen jälkeiselle viikolle asti. Talvirengaspakko loppuu kuitenkin jo helmikuun lopussa, mutta nastallisia renkaita saa käyttää kauemmin kelin ja sään niin vaatiessa.

Nastarenkaita pidetään yleisesti turvallisimpana vaihtoehtona Suomen vaihtelevissa talvikeleissä, koska pito ja suorituskyky säilyvät vaikka keli muuttuisikin yhtäkkiä jäisestä sohjoiseen tai jos jään päällä on pieni vesikerros. Nastarenkaiden pito perustuu pienten nastojen antamaan kitkaan tien pinnalla, ja nämä teräksiset nastat purevat jäähän myös lumi- tai vesikerroksen läpi (kun taas kitkarenkaat “kelluisivat” vastaavan lumi- tai vesikerroksen päällä ilman kunnollista pitoa).

Jarrutusmatkat jäisillä teillä ovat tutkimusten mukaan selvästi lyhyempiä nastarenkailla, mutta mitä kylmempi ilma, sitä pienemmät erot ovat. Lyhyemmät jarrutusmatkat lisäävät turvallisuutta ja tämän takia mm. Liikenneturva suosittelee nastarenkaiden käyttöä. Joidenkin kuskien mielestä nastarenkaat myös välittävät ajotuntumaa selkeämmin verrattuna kitkarenkaisiin.

Koska nastarenkaiden käyttöaika on rajattu, asettaa se tiettyjä paineita aikataululle. Rengasliikkeet ovat erittäin kiireisiä lokakuun lopussa kun kaikki haluavat vaihtaa nastarenkaat alle ja alkukeväällä kun ne pitää vaihtaa pois. Koska kitkarenkaille ei ole asetettu määräyksiä, ne voi vaihtaa alle jo hyvissä ajoin ennen pahimpia ruuhkia.

Nastarenkaat kuluttavat tien pintaa enemmän kuin kitkarenkaat, ja ne ovat usein myös äänekkäämmät.

 

Kitkarenkaiden hyvät ja huonot puolet

Kitkarenkaat ovat niin sanotut nastattomat talvirenkaat. Niiden pito perustuu lamelleihin jotka tulevat esiin renkaista jarruttaessa ja kiihdyttäessä. Lumisella ja/tai kuivalla tienpinnalla kitkarenkaan sanotaan olevan vähintään yhtä pitävä kuin nastarengas. Mutta ne häviävät pidossa nastarenkaille jäisellä ja märällä kelillä.

Monien mielestä kitkarenkaiden paras puoli on se että ne tuovat huomattavasti enemmän ajomukavuutta verrattuna nastarenkaisiin. Kitkarengas on hiljainen koska se ei rouhi asvalttia nastarenkaan tavoin. Kitkarenkaat voi myös vaihtaa alle hyvissä ajoin ennen rengasliikkeiden ruuhka-aikoja, mikä poistaa kaikki paineet aikataulun suhteen. Lain mukaan niitä saa käyttää vaikka koko vuoden ympäri, mutta tämä ei ole suositeltavaa sillä renkaat ovat suunniteltu nimenomaan talvikäyttöön.

Kitkarenkaat ovat parempi vaihtoehto ympäristön kannalta: ne eivät kuluta teitä yhtä paljon eivätkä luo ympäristölle haitallista pientä pölyä. Myös polttoaineen kulutus on keskimäärin pienempi.

Sen minkä kitkarengas voittaa ajomukavuudessa, se häviää turvallisuudessa. Jarrutusmatkat ovat pidempiä jäisellä tienpinnalla ja tästä syystä niillä on ajettava varovaisemmin ja on osattava ennakoida yllättäviä tilanteita paremmin kuin nastarenkailla ajaessa.

Kitkarenkaat vaativat myös parempia ajotaitoja, sillä auton saaminen takaisin hallintaan on vaikeampaa verrattuna nastarenkailla ajamiseen. Voidaan siis sanoa että kitkarenkaat eivät ole yhtä luotettavat kuin nastarenkaat (ainakaan vaihtelevilla talvikeleillä).

 

Nasta- vai kitkarenkaat - mitkä tekijät vaikuttavat valintaan?

Talvirenkaiden valitaan vaikuttaa ensisijaisesti autoilijan asuinpaikka ja sen tyypilliset sääolot, mutta myös moni muukin tekijä. On tärkeää tiedostaa ettei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, vaan jokaisen on pohdittava valintaan vaikuttavia tekijöitä omasta näkökulmastaan ja tehtävä päätös sen perusteella.

Jos olet kokenut kuski joka ajaa paljon, voit yhtä hyvin valita nastalliset kuin nastattomat renkaat. Tuoreelle kuskille, joka vasta totuttelee talviolosuhteisiin, sopivat nastarenkaat paremmin niiden paremman pidon takia. Kuskin ajotyyli vaikuttaa myös: rauhalliselle ja ennakoivalle kuskille riittänee kitkarenkaat, sen sijaan hurjastelijan tai reippaasti ajavan kannattaa varmuuden vuoksi valita nastarenkaat.

Missä sinä pääsääntöisesti ajat? Jos ajat enemmän jäisillä kuin lumisilla teillä, kannattaa valita nastarenkaat. Erityisesti etelän rannikkoseudulle, jossa tiet ovat usein jäisiä ja lunta on vähän tai sitä ei ole lainkaan, sopii nastarenkaat paremmin. Kitkarenkaat sen sijaan sopivat hyvin alueille joissa pääsääntöisesti on lunta koko talven ympäri (esim. Pohjois-Suomeen).

Käytätkö autoa työssäsi? Onko sinun pakko lähteä autolla liikenteeseen kelistä riippumatta? Näissä tilanteissa kannattaa ehdottomasti valita nastarenkaat, sillä ne ovat turvallisin valinta vaihtelevissa keleissä ja vaikeissa sääolosuhteissa.

Myös auton ominaisuudet vaikuttavat valintaan. Jos sinulla on uudehko auto, jossa on ABS-jarrut ja ajotyylisi on lisäksi rauhallinen, pärjäät hyvin kitkarenkailla. Sen sijaan vanhempaan autoon on turvallisempaa valita nastarenkaat.

 

Yhteenveto

Kannattaako sinun valita nasta- vai kitkarenkaat? Yleisesti ottaen nastarenkaat ovat turvallisempi ja luotettavampi valinta Suomen vaihteleviin talvikeleihin niiden paremman pidon takia. Nastarenkaiden pito on huomattavasti parempi jäisellä tiellä ja jarrutusmatkat ovat tästä syystä lyhyemmät. Nastarenkaat ovat turvallinen valinta etenkin tuoreelle kuskille jolla ei vielä ole pitkää kokemusta talvikeleissä ajamisesta. 

Nastarenkaat pitävät kuitenkin kovempaa melua, kuluttavat teiden pintoja, ja lisäksi niiden käyttöaika on rajattu laissa. Näistä syistä monet kuskit valitsevat kitkarenkaat. Kitkarenkaat sopivat parhaiten rauhalliseen ajotyyliin, ja kuljettajalle, joka osaa hyvin ennakoida eri tilanteet ja ottaa pidemmät jarrutusmatkat huomioon. Lumisella ja kuivalla tiellä kitkarenkaiden pito on vähintäänkin yhtä hyvä kuin nastarenkaiden, mutta jäällä ja märällä kelillä tilanne on taas päinvastainen.

Kaikki uutiset

Tukkuasiakkaat /kuluttajat/renkaat/palvelut/ajanvaraus /kuluttajat/yksityisasiakkaiden_jarjestelmasivu/kirjaudu_sisaan

Kirjaudu sisään

Ajanvaraus

Ajanvarauksen tai ajanvarauksen muutoksen yhteydessä on valittava ensin palvelupiste. Näin on tehtävä, vaikka olisit jo saanut tiedon renkaanvaihtoajasta.

Valitse palvelupiste

Kuluttajat

Täällä voit ostaa renkaita ja nähdä tilaushistoriasi.

Kirjaudu