10.10.2018

Auton renkaiden käyttöikä

Ajoneuvon haltija on aina vastuussa päätöksestä, milloin renkaat tulisi vaihtaa uusiin. Päätökseen vaikuttaa monta eri tekijää, kuten renkaiden käyttöolosuhteet, käyttöhistoria, varastointi, mahdolliset vauriot (esim. lommot, halkeamat, pistohaavat) sekä heikentynyt suorituskyky. Suosittelemme tarkistamaan renkaiden kunnon säännöllisesti ja aina kääntymään rengasalan ammattilaisen puoleen ennen päätöksen tekemistä. Tällä sivulla lueteltujen ohjeiden ja vinkkien tarkoitus on auttaa kuluttajaa arvioimaan ja maksimoimaan omien renkaidensa käyttöikä.

 

Suomessa noudatetaan Eurooppalaisia suosituksia

Euroopassa on kaksi eri järjestöä, joiden ikäsuosituksia me seuraamme Suomessa. Nämä ovat STRO (The Scandinavian Tire & Rim Organization) ja ETRMA (The European Tyre & Rubber Manufacturer’s Association). Meillä on myös Suomessa Autonrengasliitto ry (ARL), joka on rengasliikkeiden ja rengaspinnoitusyritysten elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö.

 

Mikä on renkaiden maksimi käyttöikä?

Auton renkaiden käyttöiästä puhuttaessa on periaatteessa kolme eri ikää jotka kuluttajan tulee tietää:

  • Renkaan kokonaisikä = tekninen ikä, joka lasketaan renkaan valmistusajankohdasta tähän päivään asti. Suositusten mukaan tämä saa olla enintään 10 vuotta.
  • Renkaan käyttöikä = miten kauan rengas on ollut käytössä ajossa, eli ikä käyttöönotosta tähän päivään asti. Käyttöiäksi suositellaan enintään 6 vuotta.
  • Uusina myytävät renkaat saavat olla enintään 5 vuotta vanhat. Renkaiden ikä kannattaa aina tarkistaa silloin kun olet ostamassa uusia renkaita.


Renkaan valmistusajankohta ja kokonaisikä

Renkaan valmistusajankohta selviää 4-numeroisesta tunnuksesta joka löytyy renkaan kyljestä (DOT-merkinnän yhteydessä). Jos renkaan kyljestä löytyy tunnus 0817, tarkoittaa se että rengas on valmistettu viikolla 8 vuonna 2017. Eurooppalaisten suositusten mukaan yli 10 vuotta vanhat renkaat tulisi vaihtaa heti - riippumatta siitä kuinka paljon tai vähän niillä on ajettu. Renkaan valmistusajankohta tai kokonaisikä ei kuitenkaan ole tärkein tieto, vaan on paljon tärkeämpää tietää koska kyseiset renkaat on asennettu autoon ja otettu käyttöön.

 

Käyttöikä ei suoranaisesti perustu ajokilometreihin

Laadukkaat auton renkaat on suunniteltu ja valmistettu kestämään useita kymmeniä tuhansia ajokilometrejä, mutta käyttöikään vaikuttaa mm. onko renkaat varastoitu asianmukaisesti, missä olosuhteissa (esim. kuormitus, tienpinnan vauriot) niillä ajetaan sekä kuljettajan ajotapa. Koska kaikki kuljettajat ovat erilaisia, ei renkaille voi käytännössä antaa tarkkaa käyttöikää joka perustuisi ajokilometreihin.

 

Renkaiden käyttöikä on enintään 6 vuotta

Renkaat alkavat ikääntyä toden teolla vasta käyttöönoton jälkeen. Kun renkaat otetaan ajoon, alkaa niihin kohdistumaan rasitusta tiestä tulevista iskuista, jarrutuksista, kiihdytyksistä ja niin edelleen. Renkaat kuluvat usein loppuun jo kauan ennen kuin niiden kokonaisikä saavuttaa 10 vuotta.

Renkaiden kulutuspinnat kovettuvat ajan myötä ja sen takia niiden tekniset ominaisuudet muuttuvat, ja tästä johtuen niiden suorituskyky heikkenee ja ajo-ominaisuudet katoavat pikkuhiljaa. Ikääntyminen vaikuttaa erityisesti talvirenkaisiin, mutta toki kesärenkaidenkin suorityskyky kärsii ajan myötä.

Renkaiden käyttöiäksi suositellaan Euroopassa enintään 6 vuotta, mutta tulee muistaa että eri olosuhteet vaikuttavat renkaisiin eri tavoin. Tämän takia on tärkeää antaa rengasalan ammattilaisen tarkistaa renkaiden kunto säännöllisesti. 

 

Tekniset ominaisuudet säilyvät jopa 5 vuoden ajan

Tutkimusten mukaan rengas ei vanhene merkittävästi varastoituna. Mikä on sinänsä täysin loogista sillä varastossa säilytettyyn renkaaseen ei kohdistu kuormitusta, ei muutoksia lämpötilassa eikä tietenkään kulumista ajamisesta. Lisäksi renkaiden kumiseokseen lisätään erilaisia kemikaaleja, jotka auttavat teknisten ominaisuuksien säilymisessä. Tämä tarkoittaa että käyttämättömänä ja oikein varastoituna auton rengas voi säilyttää kaikki alkuperäiset tekniset ominaisuutensa jopa 5 vuoden ajan. Autoliikkeessä uutena myytävät renkaat voivat siis oikeasti olla jopa 5 vuotta vanhat. Sitä pidetään hyvänä tapana että myyjä ilmoittaa ostajalle jos uutena myynnissä olevat renkaat ovat yli 3 vuotta vanhat. Varmista aina renkaiden ikä ennen ostamista. 

 

Miten renkaiden käyttöikää voi pidentää?

Renkaiden käyttöiän maksimoinnin kannalta niitä tulee säilyttää oikeaoppisesti puhtaina (pese vanteet miedolla saippualiuoksella ja irrota kivet yms. ylimääräiset roskat renkaista), viileässä ja kuivassa paikassa joka lisäksi on suojassa auringonvalolta. Voit säilyttää renkaitasi esim. Euromasterin rengashotellissa, jolloin me myös huolehdimme renkaiden ylläpidosta ja säännöllisestä kunnon tarkastuksesta.
Sen lisäksi että huolehdit oikeaoppisesta säilytyksestä, renkaat kestävät pidempään kun ajat taloudellisesti, eli vältä turhia kiihdytyksiä ja äkkijarrutuksia, äläkä kaahaile turhaan kaarteissa ja kadunkulmissa. 

 

Muita auton renkaan käyttöikään vaikuttavia tekijöitä

Liian alhainen rengaspaine heikentää auton hallittavuutta ja lisää myös vierinvastusta. Nämä asiat johtavat siihen, että auton rengas kuluu nopeammin. Suosittelemme tarkistamaan rengaspaineet säännöllisesti, varsinkin ennen pitkää ajoa. Löydät sopivat rengaspaineet auton ohjekirjasta tai usein myös bensiiniluukun sisäpuolelta.

Huolehdi riittävistä urasyvyyksistä. Renkaiden urasyvyyksiä kannattaa myös tarkkailla säännöllisesti, ja varmistaa, että se on kesärenkailla vähintään lain vaatima 1,6 mm ja talvirenkailla vähintään 3,0 mm. Turvallisuuden takia suositellaan yleensä kuitenkin vaihtamaan kesärenkaat kun ne ovat kuluneet 4 mm urasyvyyteen ja talvirenkaat 5 mm urasyvyyteen.

Vaihda pyörien paikkoja edestä taakse muuttamatta pyörimissuuntaa. Tämä tasoittaa renkaiden kulumista ja pidentää niiden käyttöikää pitkässä juoksussa. Jos ajat paljon, suosittelemme että vaihdat renkaiden paikkoja noin 8-10 tuhannen ajokilometrin välein, eli myös kesken ajokauden.

Muista renkaiden jälkikiristys renkaiden vaihdon yhteydessä. Renkaiden pultit on hyvä kiristää uudelleen muutaman sadan ajokilometrin jälkeen jotta ne ovat varmasti oikeaoppisesti paikoillaan. Virheelliset tasapainoitukset, väärät ohjauskulmat ja kuluneet iskunvaimentimet voivat myös aiheuttaa renkaiden epätasaisen kulumisen. Tästä syystä on hyvä antaa ammattilaisen arvioida renkaiden kunto. 

 

Tarkkaile renkaiden kuntoa

Renkaat tulisi tarkistaa säännöllisesti vaurioiden varalta vähintään kerran kuukaudessa. Muista myös tarkistaa vararengas, jos autostasi löytyy sellainen. Tarkistamisen merkitys kasvaa luonnollisesti renkaiden ikääntyessä. Hyvä käytäntö on tarkistaa kaikki renkaat silmämääräisesti ennen liikkeelle lähtöä, varsinkin ennen pitkää ajoa.

Autoilijan tulisi myös kiinnittää huomiota muuttuneeseen ajotuntumaan tai lisääntyneeseen meluun ajon aikana. Tällaiset muutokset tarkoittavat yleensä, että renkaissa on jo nyt vaurio. Renkaat tulee aina tarkistaa mahdollisimman pian sen jälkeen jos niihin kohdistuu erityisen kova isku tms. ajon aikana. Jos havaitset mitä tahansa epätavallista renkaissa, suosittelemme että viet renkaat arvioitavaksi ammattilaiselle. 

 

Yhteenveto

Suositeltu enimmäisikä renkaille on 10 vuotta valmistusajankohdasta, mutta on tärkeämpää tietää koska renkaat on otettu käyttöön ensimmäisen kerran. Maksimi käyttöikä renkaille on suositusten mukaan 6 vuotta. Myynnissä olevat uudet renkaat saavat olla enintään 5 vuotta vanhat. Renkaiden käyttöikään vaikuttaa mm. varastointi, käyttöolosuhteet, kuljettajan ajotapa sekä mahdolliset vauriot. Suosittelemme aina kääntymään ammattilaisen puoleen saadaksesi parhaan mahdollisen arvion nykyisten renkaidesi kunnosta.

Kaikki uutiset

Tukkuasiakkaat /kuluttajat/renkaat/palvelut/ajanvaraus /kuluttajat/yksityisasiakkaiden_jarjestelmasivu/kirjaudu_sisaan

Kirjaudu sisään

Ajanvaraus

Ajanvarauksen tai ajanvarauksen muutoksen yhteydessä on valittava ensin palvelupiste. Näin on tehtävä, vaikka olisit jo saanut tiedon renkaanvaihtoajasta.

Valitse palvelupiste

Kuluttajat

Täällä voit ostaa renkaita ja nähdä tilaushistoriasi.

Kirjaudu