vaihda talvirenkaat ajoissa

Milloin vaihtaa talvirenkaat?

Autoilijan on syytä varautua talven tuloon hyvissä ajoin, eikä talvirenkaiden käyttöönottoa kannatta jättää viime hetkeen. Usein tuntuu siltä, että talvi tulee joka vuosi yllätyksenä monelle autoilijalle Suomessa ja koko liikenne joutuu kaaokseen, kun autot luistelevat kesärenkailla lumessa ja jäällä. Eikä yhdestäkään autoliikkeestä tunnu löytyvän vapaata aikaa kun kaikki haluavat vaihtaa talvirenkaat alle samaan aikaan.

 

Varaa aika renkaiden vaihtoon

Nastat saa vaihtaa 1.11, kitkat jo aiemmin

Nastarenkailla saa lain mukaan ajaa 1.11. alkaen. Kelin vaatiessa nastarenkaat saa kuitenkin vaihtaa alle tätä aikaisemminkin. Varsinkin Pohjois- ja Keski-Suomessa tämä on usein tarpeen. Kitkarenkaille ei ole laissa määriteltyjä rajoituksia, joten ne kannattaa vaihtaa jo hyvissä ajoin lokakuun puolella. Lämpimille keleille kitkarenkaat eivät kuitenkaan sovi, joten niillä ei pidä ajaa vuoden ympäri.

Vaihda talvirenkaat viimeistään 1.12. mennessä

Lain mukaan talvirenkaita on pakko käyttää joulukuun ensimmäisestä päivästä alkaen aina helmikuun loppuun asti. Tämä määräys koskee kaikkia henkilö-, paketti- ja erikoisautoja joiden enimmäismassa on 3500 kg. Huomaa että sääntö koskee myös ulkomailla rekisteröityjä autoja joilla ajetaan Suomessa.

Muista tarkistuttaa renkaiden kunto vaihdon yhteydessä

Renkaat kuluvat ajan mittaan ajossa ja niiden suorituskyky heikkenee (myös säilytyksessä - jos ei sitä tehdä oikeaoppisesti). Talvirenkaista ei ole kovinkaan paljon hyötyä, vaikka vaihtaisit ne alle kuinka aikaisin, jos ne ovat kuluneet loppuun. Yleisesti suositellaan, että renkaan kokonaisikä (eli ikä valmistusajankohdasta tähän päivään saakka) saa olla enintään 10 vuotta ja renkaan käyttöikä (kuinka kauan rengas on ollut käytössä ajossa) enintään 6 vuotta.

Renkaan iän voi tarkistaa helposti etsimällä DOT-merkintä renkaan kyljestä. Esimerkiksi koodi 1209 tarkoittaa viikkoa 12 vuonna 2009. Talvirenkaissa on oltava vähintään 3,0 mm urasyvyys, mutta on suositeltavaa että syvyys olisi vähintään 5-6 mm - varsinkin jos usein ajat vaikeissa olosuhteissa. Jos vaihdat renkaat liikkeessä tai huoltamossa, tarkistavat he yleensä renkaiden kunnon puolestasi ja huomattavat mikäli uusien renkaiden ostaminen on ajankohtaista.

 

Michelin X-Ice North4 nastarenkaat

Tukkuasiakkaat /kuluttajat/renkaat/palvelut/ajanvaraus /kuluttajat/yksityisasiakkaiden_jarjestelmasivu/kirjaudu_sisaan

Kirjaudu sisään

Ajanvaraus

Ajanvarauksen tai ajanvarauksen muutoksen yhteydessä on valittava ensin palvelupiste. Näin on tehtävä, vaikka olisit jo saanut tiedon renkaanvaihtoajasta.

Valitse palvelupiste

Kuluttajat

Täällä voit ostaa renkaita ja nähdä tilaushistoriasi.

Kirjaudu