vaihda talvirenkaat ajoissa

Milloin vaihtaa talvirenkaat?

Autoilijan on syytä varautua talven tuloon hyvissä ajoin, eikä talvirenkaiden käyttöönottoa kannatta jättää viime hetkeen. Usein tuntuu siltä, että talvi tulee joka vuosi yllätyksenä monelle autoilijalle Suomessa ja koko liikenne joutuu kaaokseen, kun autot luistelevat kesärenkailla lumessa ja jäällä. Eikä yhdestäkään autoliikkeestä tunnu löytyvän vapaata aikaa kun kaikki haluavat vaihtaa talvirenkaat alle samaan aikaan.


Vältä ruuhkat vaihtamalla renkaat ajoissa

Kaikki rengasliikkeet, huoltamot ja autoliikkeet ovat kovin ruuhkaisia alkutalvesta koska suuri osa meistä jättää renkaiden vaihdon viime tinkaan. Pahimmassa tapauksessa kaikki ajat ovat varattuja viikkojenkin päähän, ja ihmiset joutuvat odottamaan vapaata vuoroa useita tunteja liikkeessä tai huoltamossa. Ennakoimalla talven saapumisen ja vaihtamalla talvirenkaat hyvissä ajoin voit välttää pahimmat ruuhkat, säästää hermojasi ja samalla ajella turvallisemmin.

Varaa aika renkaiden vaihtoon


Talvirengaspakko

Lain mukaan talvirenkaita on pakko käyttää joulukuun ensimmäisestä päivästä alkaen aina helmikuun loppuun asti. Tämä määräys koskee kaikkia henkilö-, paketti- ja erikoisautoja joiden enimmäismassa on 3500 kg. Huomaa että sääntö koskee myös ulkomailla rekisteröityjä autoja joilla ajetaan Suomessa.


Nasta- vai kitkarenkaat?

Kuljettaja voi itse valita, ottaako hän nastarenkaat vai nastattomat talvirenkaat autoonsa. Valintaan vaikuttaa monta eri tekijää, kuten kuljettajan ajotyyli, ajokokemus sekä tyypilliset sääolosuhteet. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun 1. päivästä lähtien aina maaliskuun loppuun tai toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin asti (ja kelin vaatiessa muunakin aikana). Kitkarenkaille ei ole laissa määriteltyjä vaihtoaikoja, joten ne voi vaihtaa alle aiemmin ja pois myöhemmin. Lue lisää nasta- ja kitkarenkaiden vertailusta.


Milloin vaihtaa nastarenkaat alle?

Usein talven merkkejä alkaa näkyä jo ennen marraskuuta, ja tiet voivat olla liukkaita heti syyskuun lopusta tai lokakuun alusta alkaen. Käytännössä nastarenkaat kannattaa vaihtaa alle heti kun ilman lämpötila laskee pakkasen puolelle, ja on mahdollista että tienpinnat ovat jään peitossa. Kannattaa huomioida etenkin yöpakkaset, sillä tiet voivat olla jäässä aikaisin aamulla ja myöhään illalla vaikka päivisin ilma onkin huomattavasti lämpimämpi. Uudehkot nastarenkaat kestävät hyvin ajoa myös paljaalla asvaltilla, joten ei kannata välittää teiden tai renkaiden kulumisesta liikaa. Turvallisuus ennen kaikkea.


Milloin vaihtaa kitkarenkaat alle?

Kitkarenkaille ei ole samanlaisia määräyksiä kuin nastarenkaille. Periaatteessa kitkoilla voisi ajaa koko vuoden ympäri, mutta tämä ei todellakaan ole suositeltavaa sillä kitkarengas on suunniteltu nimenomaan talviolosuhteisiin. Suomessa kannattaa vaihtaa kitkarenkaat alle heti kun tielämpötilat ovat laskeneet pysyvästi noin 5 asteen tuntumaan. Käytännössä tämä tarkoittaa usein syyskuun lopussa tai lokakuun alussa. Kitkarenkailla voi ajella huoletta aina vappuun asti.


Muista tarkistuttaa renkaiden kunto vaihdon yhteydessä

Renkaat kuluvat ajan mittaan ajossa ja niiden suorituskyky heikkenee (myös säilytyksessä - jos ei sitä tehdä oikeaoppisesti). Talvirenkaista ei ole kovinkaan paljon hyötyä, vaikka vaihtaisit ne alle kuinka aikaisin, jos ne ovat kuluneet loppuun. Yleisesti suositellaan että renkaan kokonaisikä (eli ikä valmistusajankohdasta tähän päivään saakka) saa olla enintään 10 vuotta ja renkaan käyttöikä (kuinka kauan rengas on ollut käytössä ajossa) enintään 6 vuotta. Renkaan iän voi tarkistaa helposti etsimällä DOT-merkintä renkaan kyljestä. Esimerkiksi koodi 1209 tarkoittaa viikkoa 12 vuonna 2009. Talvirenkaissa on oltava vähintään 3,0 mm urasyvyys, mutta on suositeltavaa että syvyys olisi vähintään 5-6 mm - varsinkin jos usein ajat vaikeissa olosuhteissa. Jos vaihdat renkaat liikkeessä tai huoltamossa, tarkistavat he yleensä renkaiden kunnon puolestasi ja huomattavat mikäli uusien renkaiden ostaminen on ajankohtaista.

 

Auton renkaiden käyttöikä

Ajoneuvon haltija on aina vastuussa päätöksestä, milloin renkaat tulisi vaihtaa uusiin. Päätökseen vaikuttaa monta eri tekijää, kuten renkaiden käyttöolosuhteet, käyttöhistoria, varastointi, mahdolliset vauriot (esim. lommot, halkeamat, pistohaavat) sekä heikentynyt suorituskyky.

Lue lisää
 
 

Nastat vai kitkat?

Talvirenkaat on lain mukaan vaihdettava alle viimeistään 1.12. ja niitä on käytettävä aina helmikuun loppuun asti. Nastarenkaat saa ottaa käyttöön 1.11 alkaen. Nastarenkaita saa toki käyttää aina sään ja kelin niin vaatiessa.                                                       

Lue lisää
Michelin X-Ice North4 nastarenkaat

Tukkuasiakkaat /kuluttajat/renkaat/palvelut/ajanvaraus /kuluttajat/yksityisasiakkaiden_jarjestelmasivu/kirjaudu_sisaan

Kirjaudu sisään

Ajanvaraus

Ajanvarauksen tai ajanvarauksen muutoksen yhteydessä on valittava ensin palvelupiste. Näin on tehtävä, vaikka olisit jo saanut tiedon renkaanvaihtoajasta.

Valitse palvelupiste

Kuluttajat

Täällä voit ostaa renkaita ja nähdä tilaushistoriasi.

Kirjaudu